Zandkoekjes met jam


Valentijnsdag….ik moet eerlijk bekennen dat ik weinig heb met deze commerciële dag.  Daarom doe ik normaal gesproken niets speciaals. Maar omdat we in deze bijzondere tijd veel thuis zitten heb ik besloten om manlief en onze pubers eens te verwennen met deze lekkere koekjes.

Deze zandkoekjes met jam zijn eigenlijk super eenvoudig om klaar te maken dus ook leuk om met je kinderen te maken. 


Zandkoekjes met jam

Recept is voor ongeveer 20 koekjes
Tijd: 20 minuten + ongeveer 15 minuten oventijd

Ingrediënten:
200 gr tarwebloem
150 gram ongezouten roomboter (op kamertemperatuur)
100 gr witte basterdsuiker
1 zakje vanille suiker
1 ei
jam
snuf zout
wat bloem

Extra nodig:
2 uitstekers (grote en een kleine, ik gebruikte en hart en een rondje)
huishoudfolie
bakpapier
deegroller

Bereidingswijze:
We gebruiken alleen de dooier van het ei dus splits het ei. Klop de boter samen met de kristal- en vanille suiker tot een romig geheel. Voeg de eidooier toe en klopt alles nog even goed door.

Voeg hierna de tarwebloem plus een snuf zout toe en meng het totdat het een korrelige structuur heeft. Kneed de kruimels tot een deegbal.  Verpak de deegbal in huishoudfolie en laat het deeg minimaal een uur in de koelkast rusten.

Verwarm de oven voor 180 ºC (hetelucht, onder- en bovenwarmte) Bekleed een bakplaat met bakpapier.

Bestuif een werkblad met wat bloem en rol dan het deeg gelijkmatig uit. Steek met behulp van de hartjes uitsteekvorm koekjes uit het deeg. Rol het overgebleven deeg opnieuw uit en herhaal de eerste stap. Dit doe je totdat al het deeg op is.

Bij de helft van de koekjes steek je in het midden een rondje uit met een uitsteker (appelboor kan ook). Deze vormen het bovenste gedeelte van de koekjes.  Smeer de helft van de koekjes waar je geen rondje in hebt gemaakt (deze vormen de onderkant van het koekje) in met een laagje jam. Leg deze op een bakplaat en druk de koekjes met het rondje hier rustig op.

Schuif de zandkoekjes met jam voor ongeveer 15 minuten in de oven totdat ze goudbruin zien.

Smullen maar!

Maak je liever iets anders lekkers voor je geliefden dan is deze ronde appelcake ook aan aanrader.


Op de hoogte blijven van alle recepten en ander leuk nieuws? Volg mijn kookblog dan op Instagram en Facebook.

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *