Rode kool ovenschotel met gehakt

Rode kool ovenschotel met gehaktMet winterse dagen staat deze rode kool ovenschotel met gehakt met regelmaat bij ons op tafel. Heerlijk comfortfood! Je kunt bij deze ovenschotel gebruik maken van rode kool uit een zakje of uit een pot, maar ik maak de rode kool met appeleigenlijk altijd zelf klaar. Wij vinden dat namelijk lekkerder. Mocht je niet heel veel tijd hebben dan kun je de rode kool ook 1 à 2 dagen van te voren al klaar maken en afgedekt in de koelkast bewaren.

Rode kool ovenschotel met gehakt


Recept is voor 4 personen
Tijd: bij zelfgemaakte rode kool 20 minuten voorbereiding + 1 uur wachttijd en dan ongeveer 30 minuten oventijd.
Anders 20 minuten voorbereiding + 30 minuten oventijd

Ingrediënten:
350 gr (runder)gehakt
50 gr geraspte kaas
20 gr paneermeel
klontje boter voor het invetten van de ovenschaal

*Voor de zelfgemaakte rode kool (1 uur stooftijd)
½ rode kool (500-600 gram)
1 witte ui
2 el bruine basterdsuiker
1½ eetlepel appelstroop
1 el koek & speculaaskruiden
2 flinke appels
olijfolie

*Voor de aardappelpuree
600 gram aardappelen
100 ml melk
nootmuskaat
zout

Bereidingswijze:
Maak de rode kool klaar volgens dit recept. Ga je voor makkelijk en snel dan gebruik je een pot of zakje rode kool met appeltjes.

Schil de aardappelen, snijd deze in stukken en kook ze in 15-20 minuten gaar.  Giet de aardappelen af en bewaar een klein beetje kookvocht. Stamp de aardappelen fijn met de melk en het kookvocht. Breng de puree op smaak met nootmuskaat en zout.

Verwarm ondertussen de oven voor op 200 ºC.

Kruid het gehakt met wat peper & zout en bak dit rul.

Vet een ovenschaal in met een klontje boter en verdeel het gehakt over de bodem. Verdeel hier vervolgens de voorgegaarde rode kool over. Dek het geheel af met de aardappelpuree.

Meng de geraspte kaas met de paneermeel en bestrooi de ovenschotel met rode kool en gehakt hiermee.

Zet de ovenschotel voor ongeveer 30 minuten in de oven.

Eet smakelijk!

Tip: Je kunt de ovenschotel ook een dag van te voren al klaar maken. Enige wat je dan nog hoeft te doen is de schotel in de oven schuiven en 30 minuten wachten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *