Tulband

Tulband

Tulband of eigenlijk een Moskovische tulband mag volgens mijn kinderen niet ontbreken tijdens de feestdagen. Een Moskovische tulband lijkt op een gewone cake maar is toch iets anders.

En nee, het ligt niet alleen aan de vorm waar ze inzitten. Het verschil zit hem voornamelijk in de manier waarop het beslag gemixt wordt. De Moskovische tulband is best lastig om te maken maar zeker de moeite waard!

Moskovische tulband


Recept is voor één tulband
Tijd: 15 + 25-35 minuten oventijd

Ingrediënten:
120 gram koude boter
100 gram witte basterdsuiker
120 gram bloem
20 gram maizena
1 zakje vanille suiker
6 eieren ( je gebruikt 6 eidooiers en 5 eiwitten)
snuf zout

Extra nodig:
tulbandvorm
beetje boter voor het invetten
beetje extra bloem voor het bestuiven

Bereidingswijze:
Verwarm als eerste de oven voor op 175 ºC. Vervolgens vet je de  tulbandvorm in en bestuif  je deze met wat bloem Tik het overige bloem uit de vorm.

Zeef de bloem samen met de maizena. Snijd de koude boter in kleine blokjes en wentel ze even door het bloem-maizena mengsel.  Zet dit mengsel in de koelkast tot gebruik.

Hierna scheid je de eiwitten van de eidooiers. Let op we gebruiken 5 eiwitten en 6 eidooiers! Klop in een vetvrije kom de eiwitten samen met een snuf zout op. Voeg beetje bij beetje 50 gram suiker toe. Blijf kloppen totdat de suiker helemaal is opgelost en het eiwit stevig is. Klop in een andere vetvrije kom de eidooiers samen met de overige 50 gram suiker en het zakje vanillesuiker schuimig. Klop het totdat de suiker is opgelost en het bijna wit ziet.

Vervolgens voeg je de eidooiers toe aan het eiwit. Spatel dit door tot een goed beslag. Hierna spatel je ook het mengsel van de boterblokjes met het bloem-maizena erdoor.

Giet het beslag in de vorm en zet de tulbandvorm voor ongeveer 30 minuten in de oven. Als de tijd verstreken is prik je er een satéprikker in. Komt deze er droog uit dan is de tulband gaar. Zo niet dan laat je de oven nog zo’n 5 minuten.

Laat de tulband iets afkoelen. Voordat je de Moskovische tulband op een bord stort strooi je wat poedersuiker op de onderkant. Als je de tulband hebt gestort zet je de vorm er weer over heen en laat je de tulband verder afkoelen.

Eet smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *