Bijna iedere week staat er hier wel een ovenschotel op tafel. Ideaal voor doordeweekse dagen waar iedereen vaak druk is en er weinig tijd is om uitgebreid in de keuken te staan. Voordeel van ovenschotels is dat je ze de dag van te voren al klaar kunt maken en de dag zelf alleen nog maar in de oven hoeft te schuiven. Deze spitskool ovenschotel met gehakt staat heb ik laatst voor het eerst gemaakt en viel erg in de smaak.
Spitskool ovenschotel met gehakt
Recept is voor 4 personen
Tijd: 10 + 20 minuten oventijd
Ingrediënten:
1 spitskool (of een zak 400 gram)
600 gram aardappelen
300 gram gehakt
1 ui
rode paprika
1 el kerriepoeder
½ el mosterd
1 tl sambal
1 el ketjap manis
geraspte kaas
150 ml melk
nootmuskaat
zout
olie
Bereidingswijze:
Schil de aardappelen, snijd deze in stukken en kook ze daarna in 15-20 minuten gaar. Stamp de aardappelen fijn met de melk en breng de puree op smaak met nootmuskaat en zout.
Haal de buitenste bladeren van de spitskool en snijd deze vervolgens in 4 stukken. Verwijder de harde stukken en snijd de rest van de spitskool in reepjes. Pel en snipper de ui.
Verwarm de oven op 180 °C.
Rul het gehakt in een pan zonder boter. Voeg de ui toe. Als de ui glazig is voeg je de spitskool en de paprika toe en bak je alles zo’n 5 minuten. Meng de mosterd, kerriepoeder en ketjap manis en sambal erdoor.
Vet een ovenschaal in met wat boter. Schep het spitskoolmengsel in de schaal. Verdeel hier de aardappelpuree over en bestrooi het geheel met de geraspte kaas.
Zet de ovenschaal voor ongeveer 20 minuten in de oven.
Eet smakelijk!
Tip:
Gebruik in plaats van geraspte kaas eens paneermeel
Maak ook eens deze heerlijke Chines kool ovenschotel
Ga je iets maken van Mariëlle Kookt? Dan zou ik het superleuk vinden als je jouw foto van het eindresultaat deelt op mijn Facebookpagina of op Instagram #mariellekookt.nl en @mariellekookt.nl
Heerlijke maaltijd. Dit ga ik vaker maken.
Hallo Anke,
Wat fijn dat het gesmaakt heeft en dat je deze spitskool ovenschotel vaker gaat maken.
Hartelijke groet, Mariëlle
Echt heel lekker. Wij eten er samen 2x van. Komt bij mijn favourieten
Hallo Nellie,
Wat goed dat het gerecht in de smaak is gevallen en jullie dit vaker gaan eten.
Hartelijke groet, Mariëlle
Heerlijk recept, ik heb het al meerdere keren gemaakt en vanavond staat het weer op het menu. In plaats van aardappelpuree is het ook heel lekker met voorgekookte aardappelschijfjes., 1 laag op de bodem dan het spitskoolmengsel erop en dan nog een laag aardappelschijfjes, afdekken met geraspte kaas, heerlijk.
Hallo Maria,
Bedankt voor je reactie en wat leuk te lezen dat je het al meerdere keren hebt gemaakt. Bedankt voor je tip om aardappelschijfjes ipv puree te gebruiken. Ik ga dat ook een keer proberen.
Groetjes, Mariëlle
ik heb hem net gemaakt en we zitten hem nu te eten en is zalig zeker een blijvertje!
Dankjewel voor dit heerlijke recept!
Wat leuk te lezen Celia !