Wildproeven in Epe + recept wildstoof

wildstoofHet wildseizoen is volop aan de gang en de Veluwe is dan ‘the place to be’ als het gaat om het spotten van wild. Op uitnodiging van de VVV Epe bezocht ik afgelopen dinsdag dit prachtige natuurgebied. Niet om het Veluws Wild te spotten maar om op een andere manier kennis te maken met het wild. Ik kreeg namelijk een kijkje in de wijze waarop het wild wordt bereid. Samen met de dames van de VVV waren we te gast bij Restaurant De Witte Berken in Epe. Hier werd een heerlijke wildstoof voor ons gemaakt.

100% wild garantie
Op de Veluwe leven heel veel diersoorten. Tijdens het wildseizoen, dat vanaf half oktober tot eind december loopt, kun je er gegarandeerd wild spotten. Gemeente Epe geeft zelfs een 100% wildgarantie gedurende het wildseizoen. Uiteraard moet je je dan wel houden aan de tips en tricks die in de Eper Wildwijzer staan. Deze wildwijzer kun je behalve op internet ook vinden op het VVV kantoor.

Wildproeven
Naast het spotten van wild in de bossen rondom Epe kun je ook op een andere manier van het Veluws wild genieten. Epe heeft een variatie aan restaurants die tijdens het wildseizoen de lekkerste gerechten maken.  Voor de bereiding van het wild namen we een kijkje in de keuken van restaurant De Witte Berken  in Epe en uiteraard mochten we na de bereiding proeven van het gerecht.

Bij binnenkomst van het restaurant werden we begroet door de eigenaar Edwin en Gert, de kok. Gert gaf aan dat hij ons graag kennis wilde laten maken met wild door deze in een stoofpotje te verwerken. Eénmaal in de keuken aangekomen werd ons verteld dat de wildstoof  uit een combinatie van hert en zwijn zou worden gemaakt omdat dit de meest gegeten wildsoorten zijn. Kok Gert vertelde tijdens het koken dat het Veluws wild dat hij en zijn collega’s gebruiken van de plaatselijke topslager komt. Slager Ter Weele is een zelf slachtende slager en levert goede kwaliteit wild. Nadat het wild is besterft wordt het op bestelling geleverd.Wat vond ik?
De wildstoof viel goed in de smaak bij mij. De stukjes hert waren favoriet omdat deze wat zachter van smaak zijn en lekker mals. Zwijn is wat stugger en heeft een vrij sterke smaak. De combinatie van het wild met de paddenstoelen en meloesuitjes maakte het stoofpotje helemaal af.

Bij de wildstoof werden rode kool, aardappelgratin, worteltjes en stoofperen geserveerd. Deze gerechten passen uitstekend bij wild en waren stuk voor stuk erg lekker. Naast deze gerechten passen spruitjes en kastanje puree ook uitstekend bij wild.

Ook kennis maken met wild op je bord?  Ik mag het ‘geheime’ recept van de wildstoof met jullie delen. Weet je dus nog niet wat je gaat maken tijdens de feestdagen dan hoop ik dat jullie deze heerlijke wildstoof gaan maken. Het gerecht is eenvoudig om klaar te maken. Je moet alleen wat geduld hebben want het gerecht wordt het lekkerst als je het een tijd laat stoven.

Recept wildstoof
wildstoof
Recept is voor 4 personen
Tijd: 30 minuten + 3 uur stooftijd

Ingrediënten:
400 gram poulet van hert
400 gram poulet van zwijn
1 liter wildfond (runderbouillon kan ook)
200 ml rode wijn
100 gram harde boter
2 uien
1 teen knoflook
150 gram paddenstoelen/champignons
1 tak rozemarijn
1 tak tijm
3 blaadjes laurier
50 gram bloem
2 plakken ontbijtkoek
100 gram meloesuitjes of zilveruitjes
zout & peper

Bereidingswijze:
Snipper de ui en de knoflook. Snijd de paddenstoelen in grove stukken.

Smelt de boter in een braadpan en fruit de uien en knoflook hierin. Zet het vuur hoog en voeg dan de poulet van hert en zwijn toe en bak dit op hoog vuur zo’n 4 minuten aan. Voeg de bloem toe en roer de bloem door het vlees voor ongeveer 1 minuut.

Blus het geheel af met de rode wijn. Voeg de bouillon, rozemarijn, tijm, laurierbladeren en ontbijtkoek toe. Breng het aan de kook. Doe een deksel schuin op de pan, zet het vuur laag en laat dit alles minimaal 3 uur stoven.

Ondertussen snijd je de paddenstoelen in grove stukken en bak je deze in een beetje olijfolie samen met de meloesuitje aan. Als je zilveruitjes gebruikt dan hoeven deze niet aangebakken te worden. Vijf minuten voordat je de wildstoof opdient voeg je dit mengsel nog aan de stoof toe.

Lekker met aardappelpuree, rode kool, spruitjes en stoofperen

Eet smakelijk!

Tip:
Maak de wildstoof een dag van te voren. De dag daarna is hij namelijk op zijn lekkerst!


Wil je op de hoogte blijven van alle recepten, foodfoto’s en ander leuk nieuws? Volg mijn kookblog dan op Instagram en Facebook.

Ga je iets maken van Mariëlle Kookt? Dan zou ik het superleuk vinden als je jouw foto van het eindresultaat deelt op mijn Facebookpagina of op Instagram #mariellekook.nl en @mariellekookt.nl

Heb jij een leuk recept dat je graag wilt delen? Stuur je recept naar mij toe en zie dan jouw recept verschijnen op Mariëlle Kookt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *