Tarte tatin met peren

peren tarte tatinEen eenvoudig, maar heerlijk nagerecht is deze tarte tatin met peren.

Van oorsprong wordt dit nagerecht met appels gemaakt, maar tegenwoordig zie je heel wat variaties voorbij komen. Ik was benieuwd hoe het zou smaken met peren en amandelschaafsel.

Recept is voor 8 stuks
Tijd:  20 minuten + 20 minuten oventijd

Ingrediënten:
4 stevige handperen (bijv. Doyenné du Comice)
8 plakjes bladerdeeg
100 gram witte basterdsuiker
100 gram boter + een klontje voor het invetten van de bakvormpjes
50 gram amandelschaafsel
100 gram eetlepels rozijnen
1 ei
kaneelpoeder

Extra nodig:
8  ramekins of andere ovenschaaltjes

 Bereidingswijze:
Verwarm de oven op 200ºC . Laat de plakjes bladerdeeg ontdooien. Zet de rozijnen even in lauw water en laat deze een paar minuten wellen. Laat de rozijnen hierna uitlekken op wat keukenpapier. Schil de peren, snijd deze in vier stukken en verwijder de klokhuizen. Snijd de stukken peer hierna in plakjes.

Vet de bakvormpjes in met een beetje boter en verdeel de amandelschaafsel en rozijnen over de 8 vormpjes. Leg hierboven de plakjes peer en bestrooi het geheel met wat kaneelpoeder.

Smelt de witte basterdsuiker in een pan met een anti-aanbaklaag. Als de suiker bruin begint te kleuren dan voeg je de boter toe. Laat de boter onder zacht roeren en op laag vuur smelten. Giet de suikerkaramel over de peer in de bakvormpjes.

Snijd een rondje uit een plakje bladerdeeg en leg dit over het bakvormpje heen. Pak als het ware het geheel in. Prik hier en daar een gaatje in het bladerdeeg met een vork. Bestrijk als laatste het bladerdeeg met eigeel. Zet de vormpjes in de oven voor ongeveer 20 minuten tot het bladerdeeg goudbruin en krokant is.

Haal de vormpjes uit de oven en laat heel even staan. Keer het taartje om op een bordje en klaar is de Tarte Tatin met peren.

Serveer lauwwarm met een bolletje kaneelijs.

Eet smakelijk!

Tip:
Je kunt ook een grote tarte tatin met peren maken. Gebruik hiervoor een vorm met een doorsnede van 26 cm en ongeveer 5 plakjes bladerdeeg.


 Wil je op de hoogte blijven van alle recepten, foodfoto’s en ander leuk nieuws? Volg mijn kookblog dan op Instagram en Facebook.

Ga je iets maken van Mariëlle Kookt? Dan zou ik het superleuk vinden als je jouw foto van het eindresultaat deelt op mijn Facebookpagina of op Instagram #mariellekookt.nl en @mariellekookt.nl

Heb jij een leuk recept dat je graag wilt delen? Stuur je recept naar mij toe en zie dan jouw recept verschijnen op Mariëlle Kookt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *