Pepernoten (kruidnoten)

kruidnotenHet is weer sinterklaastijd en dan maak ik altijd samen met de kids pepernoten. Ik zeg nu wel pepernoten maar eigenlijk zijn het kruidnoten want pepernoten zijn namelijk brokjes die zacht zijn en op taai taai lijken. Een kruidnoot daarentegen is een hard bolletje welke lekker knapperig is.

Anyway, noem ze hoe je ze wilt noemen vandaag deel ik ons recept voor deze overheerlijke nootjes.

Recept is voor een lekkere bak pepernoten
Tijd: ± 40 minuten

Ingrediënten:
225 gr zelfrijzend bakmeel
125 gr harde boter (koud)
100 gr lichtbruine basterdsuiker
50 ml melk
3 tl koek & speculaaskruiden
snuf zout

Bereidingswijze:
Verwarm de oven op 170 graden.
Meng het bakmeel, basterdsuiker, koek & speculaaskruiden en een snuf zout door elkaar in een kom.

Voeg dan de koude boter en de melk toe en kneed dit tot een stevige bal met je handen. Kneed het deeg niet te lang, want het deeg mag niet te warm worden.

Bekleed een bakplaat met een stuk bakpapier. Maak balletjes ter grootte een knikker van het deeg en leg ze op de bakplaat. Platdrukken om een mooie vorm te krijgen hoeft niet want dat gebeurt al in de oven.

Zet de pepernoten ongeveer 25 min in de oven. Even laten afkoelen en smullen maar!

Eet smakelijk!


Wil je op de hoogte blijven van alle recepten, foodfoto’s en ander leuk nieuws? Volg mijn kookblog dan op Instagram en Facebook.

Ga je iets maken van Mariëlle Kookt? Dan zou ik het superleuk vinden als je jouw foto van het eindresultaat deelt op mijn Facebookpagina of op Instagram #mariellekook.nl en @mariellekookt.nl

Heb jij een leuk recept dat je graag wilt delen? Stuur je recept naar mij toe en zie dan jouw recept verschijnen op Mariëlle Kookt.

2 gedachten over “Pepernoten (kruidnoten)

  1. Hello Mariëlle.
    Ik zie regelmatig in recepten koek & speculaaskruiden.
    Speculaaskruiden zijn geen probleem, die vinden we in België in elke winkel.
    Maar koekkruiden …
    Kan je me even toelichten of heeft het mss in België ene andere naam.
    Alvast bedankt en veel succes in al de dingen die je doet.

    • Hallo Chrisje,
      Ik weet niet of ze in België een andere naam hebben voor koekkruiden, maar je zou ook de speculaaskruiden kunnen mengen met kaneelpoeder of alleen gebruik kunnen maken van kaneelpoeder.
      Hartelijke groet, Mariëlle

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *