Gebakken aardappelen

Gebakken aardappelenGebakken aardappelen of gebakken piepers, zoals wij ze hier in West-Friesland noemen, moeten lekker bruin en krokant zijn. Dan zijn ze namelijk het lekkerste. Maar hoe krijg je de aardappelen nou zo bruin en krokant? Als je het mij vraagt door ze te bakken in een combinatie van olie en boter en de aardappelen flink te bestrooien met paprikapoeder.Vroeger stonden er bij mijn ouders regelmatig gebakken aardappelen op tafel. Ik weet niet anders dan dat mijn moeder ze bakte in boter en paprikapoeder. Alleen de olie ontbrak. Tegenwoordig bak ik de aardappelen in olie en boter en zijn ze heerlijk krokant.

Hoe maken jullie gebakken aardappelen?

Recept is voor 4 personen
Tijd: 20 minuten

Ingrediënten:
750 gram aardappelen
boter
olie
paprikapoeder
zout
eventueel rozemarijn

Bereidingswijze:
Schil de aardappelen was ze af en kook ze 10 minuten in ruim water. Haal de pan van het vuur en giet de aardappelen af (liefst in een vergiet). Laat de aardappelen even uitlekken. Snijd de aardappelen hierna in blokjes.

Verhit een grote koekenpan boter en olie (50/50) op hoog vuur. Als de boter is opgelost zet je het vuur wat lager en leg je de aardappelen in de pan en bestrooi je de aardappelen met flink wat paprikapoeder. Schep de aardappelen goed om en strooi eventueel nog wat paprikapoeder op de aardappelen. Laat de aardappelen even gaan en schep deze om als de onderkant bruin is. Dan laat je de andere kant van de aardappelen ook goed bruin worden.

Bestrooi de aardappelen als laatste met zout en schep de aardappelen nog een paar minuten goed om op hoog vuur.

Eet smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *