In de maand september worden de appels worden weer volop van de bomen geplukt. Tijd dus om wat appels te verwerken in een recept. Ik heb de appels gebruikt voor een lekkere appelcake. Eigenlijk is deze appelcake heel eenvoudig om te maken. Ik houd namelijk gewoon mijn basisrecept voor cake aan, voeg appels aan het recept toe en maak de appelcake uiteindelijk af met wat abrikozenjam.
Dat laatste is niet persé nodig, maar maakt de appelcake nog net wat lekkerder.
Recept is voor ongeveer 12 stukjes
Tijd: 1 uur en 15 minuten
Ingrediënten:
200 gram boter op kamertemperatuur
200 gram zelfrijzend bakmeel
4 eieren
180 gram suiker
1 zakje vanille suiker
snuf zout
500 gram appels
1 el koek & speculaas kruiden (meer naar smaak)
1 el kristal suiker
1 el abrikozenjam
Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 160°C . Vet een ronde springvorm met een doorsnede van 24 of 25 cm in met wat boter.
Snijd de boter in kleine stukjes. Meng in een kom de boter, suiker, zakje vanille suiker plus een snuf zout tot een romig mengsel.
Voeg de eieren één voor één toe. Voeg het volgende ei pas toe als het vorige ei volledig is opgenomen. Mix alles tot een glad mengsel.
Beetje bij beetje voeg je het zelfrijzend bakmeel vervolgens toe. Mix alles goed door totdat je een glad beslag hebt.
Stort het mengsel in de ingevette bakvorm. Zorg ervoor dat de bovenkant glad is.
Schil de appels verwijder de klokhuizen en snijd ze in plakjes. Meng de plakjes appels in een kom met de koek & speculaaskruiden en kristalsuiker en leg ze hierna dakpansgewijs op de cake.
Zet de springvorm voor ongeveer 60 minuten in de oven. Prik na het verstrijken van de tijd een satéprikker in de cake. Komt deze er droog uit dan is de cake goed. Als de prikker nog nat is laat je de cake nog even gaan.
Nadat de cake klaar is verwarm je even kort de abrikozenjam in een pannetje en bestrijk je hiermee de appelcake. Haal als laatste de rand van de springvorm eraf.
Eet smakelijk!
Een heerlijke appelcake …en snel klaar !
Hoi Maya,
Super bedankt voor je reactie. Het is ook een heerlijke cake. Wij maken hem regelmatig.
Lieve groet, Mariëlle