Ik begin bijna iedere dag met kwark met eigen gemaakte granola. Superlekker en gezond!
Ik vind dat er in de kant en klare varianten te veel suiker zit en bovendien zitten er vaak van die harde stukken in. Daarom ben ik uiteindelijk zelf aan de slag gegaan met ingrediënten die ik er graag in wil hebben. Zelf granola maken is super eenvoudig, gezond en bovendien is het ook nog eens snel klaar. Granola is een mix van havermoutvlokken, noten en zaden die vaak met olie en/of honing in de oven wordt geroosterd. Het leuke van het zelf maken is dat je zelf kan bepalen waar het uiteindelijk uit bestaat. Zo maak ik altijd gebruik van flink wat noten en schep ik nadat de granola uit de oven komt er altijd nog wat rozijnen en kokosvlokken door heen.
Ingrediënten:
300 gr havervlokken
150 gr gemengde noten (ikzelf gebruik altijd ongebrand en ongezouten)
3 el lijnzaad
3 el pompoenpitten
30 gr kokosvlokken
50 gr gedroogd fruit (ik gebruik eigenlijk altijd rozijnen)
4 el vloeibare honing
3 el olie
1 el water
3 el speculaas en koek kruiden of kaneel
Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 160 graden. Hak de noten in grove stukken. Meng alle droge ingrediënten behalve het gedroogd fruit en de kokosvlokken door elkaar in een kom.
Meng de honing, olie en water door elkaar en meng dit goed door de granola mix.
Bekleed een bakplaat met bakpapier en stort de granola hierop.
Bak mix ongeveer 20 minuten in de oven. Schep de mix een aantal keer om.
Laat even afkoelen en meng met de gedroogde vruchten. Als de granola goed is afgekoeld kun je deze in een afgesloten pot ongeveer 3 weken bewaren.
Maak jij wel eens zelf granola? Wat stop jij er allemaal in?