Met deze koude winterdagen gaat er niets boven een kom zelfgemaakte erwtensoep, of snert zoals het ook wel genoemd wordt.
Alle eer voor deze stevige erwtensoep gaat naar vriendlief dit keer. Behalve superlekker is deze erwtensoep eenvoudig klaar te maken. Het enige wat echt tijd kost is het wachten totdat de soep echt klaar is.
Ik raad je aan om de soep een dag van te voren te maken. De dag daarna is hij namelijk op z’n lekkerst!
Erwtensoep
Recept is voor 8 à 10 kommen
Tijd: ongeveer 100-120 minuten
Ingrediënten:
zak spliterwten
1 winterpeen
1 grote aardappel (of 2 kleine)
2 uien
1 prei
1 rookworst
300 gram hamschijven
300 gram gerookt spek
knolselderij
peper & zout
2 ½ liter water
Extra nodig:
grote soeppan
Bereidingswijze:
Breng 2 ½ liter water aan de kook en voeg hier de schoon gespoelde spliterwten, het gerookte spek en de hamschijven met wat peper & zout aan toe. Laat dit alles ongeveer 45 minuten op laag vuur koken.
Snijd ondertussen de knolselderij en ui in kleine stukjes, de prei in ringen en de winterpeen en aardappel in blokjes.
Haal na 45 minuten kooktijd het gerookte spek en de hamschijven uit het water en haal het vlees van de botten. Snijd het vlees in kleine stukjes. Voeg de stukjes vlees samen met de knolselderij, ui, prei, winterpeen en aardappel weer toe aan de spliterwten. Laat het geheel nog ongeveer 1 uur koken. Voeg de laatste 30 minuten een in plakjes gesneden rookworst toe.
Tip:
lekker met roggebrood met katenspek