Rode kool met appel

Rode kool met appelRode kool met appel kende ik eigenlijk alleen maar uit een glazen pot of vanuit een pak uit de vriezer. Zelf maakte ik nooit een kooltje klaar. Totdat  ik er laatst één bij een stalletje aan de weg zag en deze thuis klaarmaakte. Lekker met een appeltje erdoor heen. We hebben er van gesmuld. Het zelf klaarmaken vind ik vele malen beter. Je moet alleen wel even geduld hebben want de kool moet een tijdje stoven.

Rode kool met appel


Recept is voor 4 personen
Tijd: 15 minuten +  1 uur stooftijd

Ingrediënten:
½ rode kool (500-600 gram)
1 witte ui
2 el bruine basterdsuiker
1½ eetlepel appelstroop
1 el koek & speculaaskruiden
2 flinke appels
olijfolie

Bereidingswijze:
Haal de buitenste bladeren van de rode kool af. Snijd deze vervolgens in vier stukken en snijd de harde kern weg en snijd de rest dunne reepjes. Was vervolgens de kool in een vergiet even af.

Pel en snipper de ui. Schil de appels en snijd deze in blokjes. Verhit wat olijfolie en bak de ui glazig. Voeg de appel en de koek & speculaaskruiden  toe en laat een paar minuutjes gaan. Schep de kool in de pan en meng het geheel met de bruine suiker en appelstroop. Doordat je de rode kool al hebt gespoeld merk je al snel dat er al genoeg vocht in de pan zit dus dan hoeft er geen water bij.  Als dit niet het geval is voeg dan 50 ml water toe.

Doe de deksel op de pan en stoof de rode kool minimaal een uur op een laag pitje. Schep het geheel regelmatig om.

Lekker met aardappelen en runderlapjes.

Eet smakelijk!

Tip:
*Voeg eens 30 gram rozijnen toe  in de pan met de rode kool
*Vries wat je over hebt gerust in

6 gedachten over “Rode kool met appel

 1. Hoi Mariëlle, ik lees net jou recept om rode kool klaar te maken. Ik maak graag dingen zelf. Lekkerder en dan weet ik ook wat er in zit. Maar rode kool was altijd wel een dingetje. Ik krijg het nooit zacht. Blijft altijd stevig zeg maar.
  Ik zet het op net water, zout en kaneel en zet het dan op. Laat het nadat het kookt
  laag, zo ongeveer een half uur. Wat doe ik toch fout.

  • Hallo Edith,
   Wat jammer dat het niet lukt om je rode kool lekker zacht te krijgen. Ik raad je aan om mijn recept te proberen en het dan een uurtje zachtjes te laten stoven. Gegarandeerd dat je dan lekkere zachte rode kool krijgt. Proef het na een uurtje even en vind je het dan nog niet zacht genoeg, dan laat je het nog 15 minuten stoven.
   Hartelijke groet, Mariëlle

 2. Ik woon in het buitenland en omdat er geen potten rode kool zijn, ben ik het zelf gaan maken. Van de week nog. Bijna hetzelfde maar dan met kaneel. Ik ga de appelstroop erin ook eens proberen (heb potten uit Nederland meegenomen)

  Zo kook ik nu ook zelf bietjes, wel heel wat werk..

  • Hoi Melanka,
   Wat leuk dat je mij vanuit het buitenland volgt!
   Het kost inderdaad even wat meer werk dan rode kool of bietjes uit een pot maar ik vind het een stuk lekkerder.
   Ik hoop jij ook.
   Hartelijke groet, Mariëlle

 3. Ik maak de rode kool net iets anders. Fruit de ui met suiker aan, als de ui glazig is, rode kool ca 5 minuten aanfruiten. Dan de stukjes appel en de gewelde rozijnen erbij. Dan afblussen met bouillon.
  (1 runderbouillonblokjes op halve liter
  heet water.) 2Laurierblaadjes en 4 kruidnagels erbij. Heerlijk lang op zacht vuur stoven . Als variant van de rozijnen zijn geweekte pruimen ook heerlijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *