Rode kool

rode kool met appel

Rode kool kende ik eigenlijk alleen maar uit een glazen pot of vanuit een pak uit de vriezer. Een verse rode kool maakte ik nooit klaar totdat ik laatst een rode kool bij een stalletje aan de weg vond en deze klaarmaakte. Lekker een eenvoudig klaar te maken. Het enige wat wat langer duur bij zelfgemaakte rode kool is dat het een tijdje moet stoven.
Recept is voor 4 personen
Tijd: 15 minuten + 1 uur stooftijd

Ingrediënten:
1 rode kool (500-800 gram)
1 witte ui
2 el bruine basterdsuiker
1½ eetlepel appelstroop
1 el koek & speculaaskruiden
2 flinke appels
50 gram rozijnen
250 ml water
olijfolie

Bereidingswijze:
Haal de buitenste bladeren van de rode kool af. Snijd deze vervolgens in vier stukken en snijd de harde kern weg en snijd de rest dunne reepjes.

Pel en snipper de ui. Schil de appels en snijd deze in blokjes. Verhit wat olijfolie en bak de ui glazig. Voeg de appel en het kaneel toe en laat een paar minuutjes gaan. Schep de rode kool in de pan en meng het geheel met de bruine suiker en appelstroop. Schenk het water over de kool en breng het aan de kook. Deksel op de pan en stoof de rode kool zachtjes gaar. Schep het geheel regelmatig om en controleer dan of er nog genoeg water in de pan zit.

Voor het lekkerste resultaat laat je de rode kool zo’n uur stoven. Is de kool dan nog niet lekker zacht, dan laat je het nog even gaan.

Lekker met aardappelen en runderlapjes.

Eet smakelijk!

Tip:
*Voeg voordat je het water over de rode kool schenkt 30 gram rozijnen toe
*Je kunt de rode kool ook invriezen mocht je nog wat over hebben

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *