Spiraaltaart met courgette en ham

Ziet deze spiraaltaart met courgette en ham er niet mooi uit? Behalve dat  deze spiraaltaart er mooi uitziet is hij ook nog eens heel erg lekker. Deze hartige taart lijkt misschien op het eerste oog ingewikkeld om te maken, maar dat is het niet. Je hebt alleen even de tijd nodig om de taart te maken 🙂

Spiraaltaart met courgette en ham


Recept is voor 3 personen
Tijd: 1 uur 

Ingrediënten:
2 courgettes (liefst van gelijke dikte en lengte)
1 ½ ons parmaham
5 plakjes hartige taartdeeg (bladerdeeg kan ook)
50 milliliter kookroom
2 eieren
2 tenen knoflook
geraspte kaas
½ eetlepel tijm
½ eetlepel Italiaanse kruiden
1 eetlepel paneermeel
klontje margarine of wat olijfolie
peper & zout

Bereidingswijze:
Laat de plakjes taartdeeg ontdooien. Verwarm de oven voor op 200ºC .

Was de courgettes en snijd de kontjes eraf. Hierna maak je met een mandoline, kaasschaaf of dunschiller mooie dunne lange plakken van de courgettes. Snijd de lange plakken parmaham in de lengte door.

Vervolgens vet je een quichevorm of springvorm in met een klontje margarine of wat olijfolie. Bekleed de vorm met het taartdeeg. Ik doe dit door eerst alle plakjes taartdeeg op elkaar te leggen en het geheel dan uit te rollen met een deegroller. Prik hierna wat gaatjes in het deeg met een vork en bestrooi de bodem met het paneermeel.

Bekleed de vorm met de plakken courgette en parmaham. Begin met de courgette. Leg de courgette plakken tegen de rand en werk naar het midden toe. Laat de plakken courgette en ham elkaar wat overlappen. Omdat de parmaham behoorlijk wat smaak aan de taart brengt, maak je na een rondje of 3 à 4 met courgette plakken een rondje met plakken parmaham (even kijken hoe je het beste uitkomt met de ham). Ben je in het midden aangekomen, wikkel dan een laatste courgetteplak om je vinger en zet dit laatste rolletje in de taart.

Klop hierna de eieren samen met de uitgeknepen knoflook, de kruiden, de room en helft van de kaas in een schaaltje. Schenk het mengsel vervolgens over de courgette en ham zodat het goed tussen de courgette loopt. Verdeel als laatste de rest van de geraspte kaas nog over de hartige taart en zet deze hierna voor ongeveer 30-40 minuten in de oven. Lekker met een salade!

Eet smakelijk!

Hou jij van hartige taarten? Probeer dan ook eens deze pompoentaartjes.


Ga je iets maken van Mariëlle Kookt? Dan zou ik het superleuk vinden als je jouw foto van het eindresultaat deelt op mijn Facebookpagina of op Instagram #mariellekookt.nl en @mariellekookt.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *