Moussaka

image-2015-04-03 (1)
Moussaka at ik eigenlijk voor het eerst in een Grieks restaurant in Nederland. Samen met een vriendin zou ik op vakantie gaan naar Griekenland. Onze allereerste vakantie zonder ouders en dat wilden we van te voren alvast vieren door eens kennis te maken met de Griekse keuken. Ik moet eerlijk bekennen dat dit wel al jaren terug is 😉 . Vorige week, toen ik samen met mijn dochter Lieke fotoboeken van vroeger aan het bekijken was en de foto’s van die vakantie weer tegen kwam, kreeg ik spontaan weer trek en besloot om zelf eens moussaka te maken. 

Recept is voor 4  personen
Tijd: 30 minuten +  30- 40 minuten oventijd

Ingrediënten:
400 gram gehakt
3 tenen knoflook
6 grote tomaten (liefst vleestomaten)
2 aubergines
450 gram aardappelschijfjes (ik heb een kant en klaar zakje gebruikt)
klein blikje tomatenpuree
20 gram boter
50 gram bloem
300 milliliter melk
1 ei
30 gram geraspte kaas
nootmuskaat
oregano
peper & zout
olijfolie
image-2015-04-03

Extra nodig:
ovenschaal

Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 200 graden.

Was de aubergines, snijd het groen en het kontje weg en snijd de aubergines in plakken. Verhit wat olie in een pan en bak de aubergine plakjes aan beide kanten. Leg de plakjes hierna even op een bord.
image-2015-04-03 (2)

Maak aan de onderkant van de tomaten een kruisje met een scherp mesje. Leg de tomaten in een bakje en giet er heet water over. Laat dit een paar minuten staan. Schep de  tomaten uit het hete water en leg ze meteen in koud water. Nu laat het velletje los en kun je de tomaten ontvellen. Snijd daarna de tomaten in grove stukken.

Pel en snipper de ui en de knoflook.

Verhit wat olie in een koekenpan en bak de ui en de knoflook even. Voeg het gehakt hierbij en bak het voor 3 minuten. Voeg 20 gram bloem en de tomatenpuree toe. Breng het lekker op smaak met flink wat peper en zout.
image-2015-04-03 (3)

Meng alles goed door en voeg dan de tomaten toe. Laat dit 5 minuten koken.
image-2015-04-03 (4)

Smelt de boter in de een steelpannetje. Roer de rest van de bloem erdoor. Laat dit even garen onder constant roeren. Let op dat het niet verkleurd.
image-2015-04-03 (8)Giet beetje bij beetje de melk erdoor. Laat dit even koken. Voeg een los geklopt ei, ½ eetlepel oregano en ½ theelepel nootmuskaat door de melk. Zet het vuur uit en roer de geraspte kaas door de saus.

Vet met een beetje olie de ovenschaal in. Leg de helft van de aubergine plakjes op de bodem en dek dit af met de helft van de gehaktsaus. Op de gehaktsaus leg je alle aardappelschijfjes. Bestrooi de aardappelschijfjes met wat oregano.
image-2015-04-03 (6)

Op de aardappelschijfjes leg je de rest van de aubergine plakjes en daarop de resterende gehaktsaus. Maak de moussaka af met de bechamelsaus.

Zet de moussaka voor ongeveer 30-40 minuten in de oven. De moussaka is klaar als de bovenkant goudbruin ziet.
image-2015-04-03 (7)
Eet smakelijk!

2 gedachten over “Moussaka

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *