Bloemkool ovenschotel

image-2015-04-16 (5)
De eerste Hollandse bloemkool kun je weer kopen. Hier in West-Friesland waar ik woon kun je ze bij veel bloemkooltelers langs de weg kopen.

Vroeger aten wij thuis altijd bloemkool met aardappelen en een gehaktbal, maar je kunt met bloemkool veel meer. Zo had ik laatst al bloemkool uit de wok gemaakt (klik hier voor het recept). Wist je trouwens dat bloemkool behalve lekker ook heel gezond is? Een bloemkool zit vol goede voedingsstoffen, vezels en vitamine C. Ook zitten er weinig calorieën in en ontbreekt de dikmakende stof zetmeel. Ideaal dus voor mensen die aan een koolhydraatarm dieet doen.

Ik heb vandaag een lekkere, eenvoudige bloemkool ovenschotel voor jullie.

Recept is voor 4 personen
Tijd: 20 minuten + 20 minuten oventijd

Ingrediënten:
bloemkool
300 gram gehakt
1 ui
1 rode paprika
50 milliliter melk
1 ei
100 gram geraspte kaas
2 eetlepels paprikapoeder
2 eetlepels kerriepoeder
2 eetlepels Italiaanse kruiden
peper & zout
olijfolie

Voor de aardappelpuree
750 gram aardappels
250 milliliter melk
nootmuskaat
peper & zout
image-2015-04-16

Extra nodig:
ovenschaal

Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 200 graden.

Schil de aardappelen en kook deze in ruim water met wat zout in ongeveer 20 minuten gaar. Giet de aardappels af en stamp ze samen met de melk tot een puree. Breng op smaak met nootmuskaat en peper & zout.

Verwijder de bladeren van de bloemkool en maak de bloemkool schoon. Verdeel de bloemkool in roosjes. Kook de roosjes in ruim water met een beetje zout in 8 minuten beetgaar. Giet de bloemkool af en laat even staan.

Pel en snipper de ui. Was de paprika en snijd deze in grove stukken.

Verwarm wat olijfolie en bak de ui glazig. Voeg het gehakt toe en rul het gehakt. Als het gehakt bijna gaar is voeg je de paprika toe en bak dit alles nog even lekker door. Schep de Italiaanse kruiden en de paprika- en kerriepoeder erdoor en breng alles op smaak met peper & zout.
image-2015-04-16 (1)

Vet de ovenschaal in met wat olijfolie. Verdeel het gehakt-paprika-uimengsel over de bodem. Schep de bloemkool roosjes hierover heen.
Klop in een kommetje het ei samen met de melk. Schep hier de helft van de geraspte kaas over. Giet dit mengsel over de bloemkool.

Verdeel de aardappelpuree over de bloemkool en bestrooi de schotel met de rest van de geraspte kaas.

Zet de ovenschotel voor ongeveer 20 minuten in de oven.

image-2015-04-16 (4)
Eet smakelijk!

3 gedachten over “Bloemkool ovenschotel

  1. Hoi Marielle, ik ben nu je bloemkoolschotel aan t maken, maar klopt het dat er 2 eetlepels paprikakruiden en 2 eetlepels kerrie in moeten? Het lijkt zo veel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *