Appeltaart

AppeltaartWie er nou niet mee bekend, appeltaart!

Appeltaart is mijn favoriet als het gaat om taart. Oer hollands en superlekker. Iedereen heeft wel een eigen versie van de appeltaart, maar vandaag deel ik die van mij en vriendlief.

Recept is voor 10 stukken
Tijd: 40 + 90 minuten oventijd

Ingrediënten:
Voor het deeg
150 gram bloem
150 gram zelfrijzend bakmeel
180 gram roomboter op kamertemperatuur
150 gram witte basterdsuiker
1 snuf zout
2/3 losgeklopt ei (1/3 gebruik je om de taart mee te bestrijken)

Voor het appelmengsel
1 kg goudreinetten
70 gram rozijnen
3 tl kaneel
2 el kristalsuiker
2 el custard

2 el abrikozenjam

Bereidingswijze:
Vet een springvorm in met een diameter van 25 centimeter.

Snijd de boter in blokjes en meng dit in een kom met de witte basterd suiker, het losgeklopt ei en een snuf zout. Zeef de bloem en het  zelfrijzend bakmeel boven het botermengsel. Kneed dit alles tot een stevig deel. Dek het deeg af en zet het deeg even in de koelkast.

Wel de rozijnen. Schil de goudrenetten en snijd deze in blokjes. Meng de appelstukjes met de gewelde rozijnen, kaneel, kristalsuiker en de custard.

Verwarm de (hete) luchtoven op 160 ºC.

Rol 2/3 van het deeg uit op een met bloem bestrooid oppervlak en bekleed hier de springvorm mee.

Schep de appelvulling in de vorm.

Rol het resterende deeg uit tot een dunne lap en snijd hier stroken van ongeveer 1 cm breed van.

Bedek de appeltaart met de stroken deeg en bestrijk de bovenkant met het overige losgeklopt ei.

Bak de appeltaart in ongeveer 90 minuten gaar.

Haal de appeltaart uit de oven. Verwarm de abrikozenjam en strijk deze met een kwast uit over de bovenkant van de taart.

Laat de appeltaart verder afkoelen.

Eet smakelijk!

2 gedachten over “Appeltaart

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *